כאשר אתן מבצעות פעילות גופנית, האם טווח התנועה שלכן רחב או שאתן מתקשות לבצע את התנועה בשל חוסר גמישות? גמישות היא מרכיב חשוב מאוד בכושר הגופני. מדובר למעשה ביכולת תנועה רחבה של מפרקי הגוף, כך שהיא מאפשרת להניע את השרירים, את הרצועות והגידים באופן חופשי וללא מגבלה. לגמישות ישנה חשיבות רבה: ראשית, היא תורמת ליציבה נכונה יותר מכיוון שהיא יוצרת מנח תקין יותר של המפרקים. גמישות משפרת את התפקוד היום יומי שלנו כך שנוכל לנוע בקלות רבה יותר ולבצע בנינוחות פעולות יומיומיות כמו קשירת שרוכים או הגעה למדף העליון בסופר. גוף גמיש הוא רגוע ומאוזן יותר לעומת גוף נוקשה, ולכן הגמישות תורמת גם לשלווה נפשית. בנוסף לכך, בזכות הגמישות ניתן למנוע פציעות, מתחים וקרעים לאחר אימון גופני או כל תנועה אחרת.
אז איך משפרים את גמישות הגוף?
שיפור הגמישות באמצעות נטילת תוספי תזונה קולגן
אחד הגורמים האחראים על הגמישות שלנו הוא קולגן – חלבון סיבי שבונה את חלק מרקמות הגוף כמו העור, הסחוסים, הגידים, השרירים, כלי הדם והעצמות. עם הזמן, הגוף שלנו מייצר פחות ופחות קולגן, וכתוצאה מכך אנו מאבדים את הגמישות של הגוף. (3) אחת הדרכים לעודד את הגוף לייצר קולגן היא באמצעות נטילת תוספי תזונה לספורטאים המכילים קולגן. קולגן לספורטאים נועדו לסייע בשיפור הגמישות, להעלאת מסת השריר ולמניעת פציעות. כך למשל, תוסף קולגן פלוס המכיל פורמולות קולגן בכמות גבוהה מאוד, מיועד לספורטאים וספורטאיות המעוניינים לשים דגש על חיטוב הגוף.
שיפור הגמישות באמצעות פעילות גופנית
סגנון חיים הכולל טווח תנועה מוגבל, עלול לגרום לאובדן הגמישות שלנו. כך לדוגמה, ישיבה ממושכת מול המחשב גורמת לקיצור השרירים פושטי הירך ולהגבלת התנועה באגן. ישיבה ממושכת פוגעת ביציבה שלנו, מעלה את הסיכון לכאבי גב תחתון, מקצרת את שרירי החזה וגורמת לגב עגול. לכן, חשוב מאוד להקפיד על תנועה במהלך היום וכן לבצע פעילות גופנית קבועה המותאמת לכן באופן אישי.
שיפור הגמישות באמצעות תזונה נכונה
גם תזונה נכונה משפיעה על הגמישות. השמנת יתר מגבילה את הגמישות שלנו ואת טווח התנועה. כך לדוגמה, עודף שומן בבטן יקשה עלינו לכופף את הגב לפנים ולבצע פעולות יומיומיות כמו לבישת מכנסיים. לכן, חשוב להקפיד על צריכה של מזונות בריאים לפי תפריט מאוזן.
שיפור הגמישות באמצעות תרגילי מתיחות
ישנם תרגילי מתיחות רבים שמטרתם לשפר את הגמישות. מתיחות בשיטה דינאמית אלו מתיחות של השרירים עד לנקודת ה”אי נוחות”. כלומר, עליכן לבצע תנועות קצרות ומהירות כדי להגדיל את טווח התנועה ולהרחיק ככל שניתן את נקודת “האי נוחות”. שיטה אחרת של מתיחות היא שיטת המתיחה הסטאטית שנפוצה מאוד כדרך לשיפור הגמישות. במסגרת השיטה הזאת, מותחים את השריר באמצעות כוח חיצוני כמו בן זוג, מאמן כושר, משיכת שריר אחר ומשקל גופו של המתאמן. מבצעים את המתיחה עד לנקודה שבה אתן מרגישות מתיחה ולא כאב ומשהים את המתיחה למשך 6 עד 10 שניות. לאחר מכן מרפים את המתיחה למשך 5 עד 10 שניות. יש לחזור על התרגיל כ-4 עד 6 פעמים ברציפות. לפי מומחים, ניתן לראות שיפור בגמישות כבר לאחר ארבעה אימונים. שיטת מתיחות שלישית נקראת – PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation). שיטה זו התפתחה לאחר מלחמת העולם השנייה כדי לטפל בפצועים שסבלו משיתוק שרירים ומפגיעות במערכת העצבים. העקרון של השיטה הוא הפחתת המתח השרירי לפני ביצוע המתיחה כדי להגדיל את טווח התנועה. יש לבצע את המתיחות בשיטת PNF רק אם אדם שמכיר את השיטה.
טיפים לתרגילי המתיחות
במאמר “טיפים לאימון נכון” פירטנו המלצות רבות לביצוע אימון אפקטיבי, יעיל ובריא. אם נתמקד בנושא הגמישות, מומלץ להתייחס להמלצה הבאה: כאשר אתן מבצעות את המתיחה וההשהיה, הקפידו לנשום בקצב איטי ואל תעצרו את הנשימה. בזמן המתיחה מומלץ לספור לעצמכן את משך ההשהיה. כך תוודאו שאתן מבצעות את ההשהיה בפרק הזמן הנכון. אחרי שביצעתן את המתיחה, חשוב להרפות אותה ולחזור עליה כמה פעמים על מנת למקסם את התוצאות.
לסיכום
גמישות הגוף היא חשובה מאוד ויכולה לשפר משמעותית את איכות החיים שלנו. ניתן לשפר את הגמישות בכל גיל, בין אם באמצעות תרגילי מתיחות ובין אם באמצעות נטילת תוספי תזונה קולגן. כך תוכלו לנוע בקלות וליהנות מחיים בריאים ומאוזנים.
למען הסר ספק, קולגן פלוס מבקשת להדגיש כי מוצריה אינן תרופות ואין לייחס להם סגולות רפואיות